Lek och lär – lika som bär.
Med fokus på hälsa och språk strävar vi för en hälsosammare framtid.
Trygga barn
Vårt mål är att skapa en trygghet hos barnen på ett lustfyllt sätt. Barnen ska känna sig trygga med sig själva, med andra barn och med dem vuxna på ett sätt som gör att de kan samspela med varandra.
Språkutvecklingen är en viktig del för att kunna stärka barnets självkänsla. Genom att uttrycka sig på ett bra sätt kommer också barnet att känna sig mer säker i sin kommunikation.
Vi vill också skapa en medvetenhet i hälsofrågor på barnens nivå genom att göra det på ett lekfullt sätt.
Allas lika värde
Vi tror på allas lika värde och det genomsyrar vårt arbete i form av en levande demokratisk miljö. Vi strävar efter empati, solidaritet, respekt och hänsyn mellan varandra.
Uppsala:
073 – 925 90 03
Rektor: Muna Kelifa
076 – 271 57 40
Rackarbergsgatan 106
Gävle:
Tulpanens Förskola
073 – 943 84 51
Rektor: Muna Kelifa
076 – 271 57 40
Pukslagarvägen 20
Förskolan strävar efter att arbeta genomgående på ett aktivt demokratiskt sätt tillsammans med barnen. Vi är starkt övertygade om att en levande demokratisk miljö grundad på demokratisk värdegrund, empati, solidaritet, respekt, hänsyn och ansvar måste erbjudas för att strävansmål gällande demokrati på förskolan ska uppfyllas.
Vi håller ringsamlingar där vi övar på att låta varje närvarande barn få presentera och representera sig själv och sin åsikt eller övertygelse inför gruppen. Genom en sådan aktivitet får barnet möjlighet att öva på att lyssna och respektera varje individs ställningstagande och personlighet.
Vi lyfter fram barnens starka sidor för varandra så att alla kan se värdet i att alla har olika egenskaper och för att de ska kunna se varje individ som en unik resurs.
Varje termin har vi som mål på förskolan att jobba med ett mini-tema kring hur man kan vara en bra kompis. Vi delar in barnen i mindre grupper där vi låter barnen få berätta och diskutera hur de anser att de kan vara en bra kompis.
Vi har även en likabehandlingsplan där vi beskriver metoder och förhållningssätt som vi tillämpar på förskolan för att kunna säkerställa en trygg och jämlik verksamhet. Likabehandlingsplanen är ett levande dokument och hålls aktuell och modern i och med att vi varje läsår kommer att uppdatera våra metoder och tillvägagångssätt.
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar
• öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar
• respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

Förskolan har valt att arbeta extra hårt för att stärka barnens språkutveckling. Vi arbetar fokuserat för att hjälpa förskolans barn att sätta ord på sina känslor och upplevelser så att de i alla lägen ska kunna känna sig trygga att förklara sina behov och önskemål. Ett barn som kan uttrycka sina behov har en genväg till att faktiskt få dem tillgodosedda och därmed själv kunna styra sin vardag till att bli demokratiskt bemött.
Vi arbetar med att utveckla barnens språk genom planerade sång- och rimsamlingar där barnen med hjälp av både figurer och sångkort lär sig nya ord och begrepp. Vårt mål är att besöka biblioteket varje vecka och där kunna locka fram ett intresse hos barnen gällande både bokstäver, skriftspråket samt läsning av olika sorters sagor.
Alla som arbetar på förskolan är väl medvetna om att språkutvecklingen sker under hela dagen och i alla situationer och aktiviteter, stora som små. Bara en enkel sak som att gå in och tvätta händerna gör att ett barn kan lära sig nya begrepp som tvål, pappershandduk, vatten, din tur, min tur, papperskorg, slänga, stänga, varmt och kallt etc. Med hjälp av en medveten pedagog och dessa material lär sig barnen snabbt nya vardagsord/begrepp. Vi kommer att se till att ha bokstäver och ord ständigt i barnens blickomfång för att skapa nyfikenhet och intresse för skriftspråk.
Vi har naturen nära och använder den som en resurs i många av förskolans aktiviteter. Vi satsar mycket på att erbjuda barnen nya upplevelser med naturen som utgångspunkt. Vårt mål är att besöka skogen varje vecka och vårt mål med dessa besök är att barnen ska få utforska livet i skogen och utifrån sin egen fantasi utveckla sin kreativa lek och motorik. Här får barnen även chans till att utveckla sin respekt för allt levande och utveckla omsorg för sin närmiljö.
Under hela läsåret arbetar vi med temat årstiderna där vi, beroende på årstid, lyfter fram olika kretslopp i naturen. Exempelvis hur naturen ändrar form under de olika årstiderna.
Inom matematiken tittar vi först på vad barnen har för behov att arbeta kring, exempelvis taluppfattning, mätning, sortering, klassificering etc. och utefter det gör vi upp en plan kring det. Precis som i språket sker den matematiska utvecklingen i alla möjliga vardagliga sammanhang.
Sammanfattningsvis använder vi naturen och matematiken runt omkring oss för att stärka språket.
Förskolan ska sträva efter att varje barn
• utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd, begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.
• utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt mätning, tid och förändring.
• utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen. Liksom sitt kunnande och växter, djur, samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
• utveckla sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.
• utveckla sin identitet och känner trygghet i den.
• utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten om att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
Behöver du hjälp?
Har du frågor kontakt oss !